29-03-2005
@ Hell On Heels: Spiral, Unshine, Wave
On The Rocks/Helsinki
Review by Mika Roth

Ankkuriosuudella soittaneen Unshinen vuoroa valmisteleva roudaus alkoi välittömästi Waven lopetettua oman urakkansa, ja hyörinä lavan ympärillä jatkuikin aina siihen asti kunnes kellon viisarit painuivat lähemmäs yhtä. Alkuvuodesta levytys-sopimuksen solminut viisikko on piakkoin julkaisemassa debyyttialbumiaan Earth Magick. Bändi sai myös biisinsä Rowena’s Song mukaan äskettäin julkaistulle Rautakanki kokoelmalle – eli kovin on nousujohteista Unshinen urakointi tällä hetkellä.

Pitkä tunnelmaa kohottava aloitusintro johdatti hitaasti setin alkuun ja kun bändi oli päässyt toiseen biisinsä oli todettava, että Unshine on kyllä sopimuksensa ansainnut. Sitten viime näkemän hommaan on hiipinyt mukaan tiettyä ammattimaisuutta, ja sanon tämän ainoastaan positiivisessa mielessä. Otettua edistysaskelta on vaikea osoittaa mihinkään tiettyyn kohtaan tai osa-alueeseen, sillä viisikon paketti toimii joka tasolla entistä paremmin. Kun Stellassa riehaantunut savukonekin pysyi tällä erää kurissa ja biiseistä jokainen spiikattiin, ei keikka jättänyt minkäänlaista varaa jossittelulle tai narinalle.

Unshinen musiikki on ensisijaisesti kitaroista voimansa ammentavaa, ja siellä täällä synilla koristeltua raskaampaa metallitunnelmointia puhtaalla naislaululla. Tunnustetaan että idea ei ole niitä kaikkein uusimpia, mutta viisikko pärjää erittäin hyvin tällä nykyään kovin suositulla saralla. Yhtye käyttää koneita, kuten monet kilpailijansakin, mutta harkiten ja hyvällä maulla. Tehosteilla biisien parhaita puolia sekä niiden melodioita korostetaan, ilman että nämä mausteet olisivat mitenkään itseisarvoisia. Vahvan setin biisinipusta etenkin em. Rowena’s Song, Snow White ja Heaven jäivät mieleen, eikä heikkoja lenkkejä löytynyt vahvasta metalliketjusta ainuttakaan.

Sitten viime kerran yhtyekolmikko Spiral, Unshine, Wave on saanut toverikseen niinikään naislaululla ja raskaammalla soitolla etenevän Deathlike Silencen, mutta tälle Rocksin keikalle tulokkaat eivät vielä ehtineet. Tästä eteenpäin kollektiivi esiintyy siis nelijäsenisenä, joten siinä onkin jälleen yksi hyvä syy lisää käydä Hell On Heelsin keikoilla.